Chocolate Nation

Recht tegenover het Centraal Station in Antwerpen vind je Chocolate Nation, het grootste Belgische chocolademuseum ter wereld. Samen met zijn vrouw Mickelle Haest heeft Jeroen Jespers het initiatief genomen voor het chocolademuseum.

Haest komt zelf uit Nederland. Toen zij in België ging wonen snapte zij niet waarom er nog geen museum was dat uitlegde waarom de Belgische chocolade zo speciaal is. Ook Nederlandse vrienden van het stel hadden dezelfde vragen vertelt Jespers terwijl hij een slok van zijn warme chocolademelk neemt: “We wonen half in Amsterdam en half in Antwerpen. Wanneer onze Nederlandse vrienden op bezoek kwamen in Antwerpen waren de twee grote vragen altijd ‘waar kun je de beste chocolade van de stad kopen?’ en ‘hoe wordt de Belgische chocolade gemaakt?’ We kwamen erachter dat we hier geen goed antwoord op konden geven. Dus besloten we met dit project te beginnen.”


Het museum begint met een uitleg over de herkomst van cacaovruchten. De eerste ruimte waar je binnenkomt lijkt op een soort wit bos. De hele kamer is bedekt in tropische witte bladeren. In het midden van de ruimte staat een grote boom. In de boom hangen de chocoladevruchten. De stem in de audioguide vertelt hoe het leven van een cacaoboon begint

Na de jungle, waar de cacaobonen groeien, kom je alles te weten over de transport. De bonen worden gebracht naar de haven van Antwerpen waar de grootste opslaghaven van cacaobonen ter wereld zich bevind. Vervolgens krijg je een kijkje in de keuken van de Belgische chocolade. De fantasiemachine laat alle stappen zien die nodig zijn bij het maken van een Belgische praline.

“Wat Belgische chocolade onderscheidt van andere chocolades is de laatste stap: het concheren.”, vertelt Jespers. Concheren is het mixen van alle ingrediënten die in chocolade zitten. “In België wordt deze stap vaak langer gedaan dan in andere landen”, gaat Jespers verder, “hierdoor is de smaak wat meer verfijnd en dat maakt het zo lekker!”

Een ander ding waar Belgen goed in zijn is volgens Jespers nieuwe vormen van chocolade uitvinden. Veel van deze uitvindingen zijn te vinden in de iconengalerij waar de belangrijkste iconen uit de Belgische chocoladegeschiedenis tentoongesteld staan.

Dit doosje is al 100 jaar de meest populaire manier om pralines te verpakken. Het werd bedacht door Louise Agostini, de echtgenote van de bekende Belgische chocolatier Jean Neuhaus. Vóór deze uitvinding werden pralines in papieren puntzakjes verpakt. Hierin raakte de chocolaatjes heel erg beschadigd, dus bedacht Louise dit doosje waar de pralines netjes in worden gestapeld, de ballotin.

De Magnum is wereldwijd een super populair ijsje. Het ijsje komt in 1989 voor het eerst op de markt. Het wordt ontwikkeld door ijsspecialist Ola in samenwerking met Belgische chocolade-expert Callebaut. Zij maakten een speciale chocolade die de extreme temperatuur van -40 graden kan weerstaan. Hiervan wordt de dikke laag chocolade gemaakt die om elk ijsje zit.

 Dat is niet het enige wat Callebaut heeft uitgevonden. Ze zijn ook verantwoordelijk voor de vierde soort chocolade ooit: The finest Belgium Ruby Chocolate RB1, ofwel Ruby. Het duurde meer dan tien jaar voor de chocolatiers bij Callebaut om de smaak te maken. De chocolade is gemaakt met de ruby cacaoboon. Het resultaat is een rood, rozige chocolade die iets fruitiger, frisser en zuurder is dan de melk-, witte en pure chocolade die we al kennen.

Na de iconengalerij kom je terecht in de demonstratieruimte. Hier laat een chocolatier zien hoe je de Belgische pralines wordt gemaakt.

De laatste ruimte is wel het lekkerst. Hier kun je alle verschillende smaken chocolade zelf proeven. Je begint bij het de zoetste witte chocolade en eindigt bij de puurste donkere chocolade.

Chocolate Nation werkt veel samen met andere chocolatiers, zowel met grote bekende merken als met lokale chocolatiers. “Voor ons was het belangrijk dat we de Belgische chocolade niet neerzetten als een merk maar als het wereldwijd beroemde product dat het is. Daarom zijn veel verschillende chocolatiers te vinden in ons museum en onze winkel.”

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: