Chocolatiers in de stad

In Antwerpen vind je chocolatiers in allerlei soorten en maten. Allemaal geven ze hun eigen draai aan de Belgische chocolade. Zo vind je de klassieke chocolaterie DelRey of de meer innovatieve chocolatier Tom Coosemans met zijn winkel IN CHOC.


Aan de Meire in Antwerpen vind je de chocoladewinkel The Chocolate Line. In deze stoere winkel vind je een grote hoeveelheid aan pralines, chocoladerepen, chocopasta’s en allerlei andere chocoladeproducten.

In chocoladestad Antwerpen is The Chocolate Line lang niet de enige chocolaterie. De winkel onderscheidt zich volgens Aongus Mcgalligan omdat de winkel een stuk meer rock ’n roll dan de andere chocolaterieën in de stad. Mcgalligan is één van de twee chocolatiers die werken in de winkel.

Aangevuld met een aantal studenten maken de chocolatiers in het atelier achterin de winkel alle chocola die niet eenvoudig te maken is. Het grootste deel van de chocolade die in The Chocolate Line wordt geproduceerd in Brugge. “Alles gebeurt nog steeds handmatig, maar ze maken daar hoofdzakelijk de wat eenvoudigere producten”, aldus Aongus. Zijn collega en Aongus maken in de winkel zelf alle zeer gedetailleerde producten.

Dat The Chocolate Line inzet op producten die meer rock ’n roll zijn is terug te zien in de winkel. Aongus vertelt dat zij werken met allerlei smaken die de klassieke chocolatier niet altijd aandurft. Zo verkopen zij producten met smaken als spek met quinoa, hennep of vodka met limoen. Ook werkt The Chocolate Line met een grote verscheidenheid aan vormen en kleuren.

De Rock ’n Roll insteek van de producten contrasteert op een leuke manier met de klassieke inrichting en aankleding van de winkel. Aan het plafond hangen kroonluchters en de muren zijn versierd met gigantische, oude schilderijen. “We richten ons op een ontzettend breed publiek”, vertelt Aongus. “Jong en oud komt hier langs om chocola te kopen, de een wil graag iets nieuws proberen, de ander koopt elke week hetzelfde. Het publiek is gigantisch divers. De enige gemene deler is dat het allemaal chocoladeliefhebbers zijn.”

Volgens Aongus is Antwerpen in opkomst als echte chocoladestad. “Vroeger was Brugge de chocoladehoofdstad van de wereld. Dat is het nu niet meer. In Antwerpen worden steeds meer chocolaterieën geopend, op elke straathoek is wel chocolade te koop. Het aanbod varieert van grote chocolaterieën tot heel kleine. Ook is er een groot verschil tussen de klassieke chocolatiers of de chocolatiers die meer uitproberen, zoals wij. Antwerpen heeft de potentie om de chocoladehoofdstad van de wereld te worden.”

Dat de chocoladehoofdstad van de wereld sowieso in België hoort te liggen spreekt volgens Aongus voor zich. “De Belgische chocolade is uiteraard superieur aan alle andere chocola in de wereld”, zegt Aongus lachend. “Mensen komen niet voor niets vanuit de hele wereld naar België voor de chocolade. Wij werken met de meest ingewikkelde technieken, hierdoor doen wij het langst over het maken van chocolade, maar we maken dan ook de allerbeste chocola.”

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: