Fact check

“Zijn passie voor chocolade zal uiteindelijk leiden tot de lancering van de beroemde chocoladerepen, waarvoor in 1936 een octrooi wordt gedeponeerd.”

https://www.chocojacques.be/nl/over-jacques

Dit roept de volgende vraag op:

Was Antoine Jacques daadwerkelijk de uitvinder van de chocoladereep?

Waarom onderzoeken we dit?

Ook op wikipedia wordt beweerd dat Antoine Jacques de uitvinder is van de chocoladereep. “Antoine Jacques verkreeg in 1936 een octrooi op de beroemde chocoladereep. Daarmee claimt het bedrijf de uitvinder van de chocoladereep te zijn.” (https://nl.wikipedia.org/wiki/Chocolade_Jacques_(merk)) Dit vonden wij tamelijk opmerkelijk, omdat dit zou betekenen dat de chocoladereep nog geen 100 jaar geleden is uitgevonden.

Het onderzoek

Aanvankelijk wilden wij onderzoeken of Antoine Jacques de uitvinder is van de chocoladereep met vulling, zoals in het Antwerpse museum Chocolate Nation wordt beweerd (Audioguide: “Je kunt het je vandaag amper voorstellen, maar tot 1936 waren er enkel solide, vaste chocoladerepen te koop. Tot Antoine Jacques met iets nieuws komt: een gevulde reep. Ongekend. Deze met ganache gevulde reep is lekker voor tussendoor en door het handige formaat gemakkelijk mee te nemen. Er volgen heel wat varianten, steeds met een andere vulling. Banaan, mokka, rum, biscuit, karamel. Dankzij Jacques kunnen we ons geen leven zonder vulling meer voorstellen.”). Al googelend kwamen wij de bewering tegen dat Jacques überhaupt de uitvinder is van de chocoladereep. Dit riep bij ons meer vragen op en zodoende hebben we het onderzoek hiernaar verlegd.

Al googelend stuitten we vrij snel op een aantal websites waar werd gesproken over de Britse firma Fry & Sons. Hier zou de eerste chocoladereep zijn uitgevonden. Deze sites waren echter niet van het kaliber dat wij direct besloten dit voor waarheid aan te nemen. Wel besloten we verder te zoeken of Fry & Sons inderdaad de eerste fabrikant is van de chocoladereep.

Uiteindelijk stuitten we op een door Oxford University Press gepubliceerd onderzoek: The Oxford Companion to Sugar and Sweets. In dit 947 pagina’s tellende onderzoek is op pagina 157 terug te lezen dat Roger Fry de eerste fabrikant is van de chocoladereep: “The first solid chocolate bar was produced in 1847 by Roger Fry in England. His Company, Fry’s, also inventend the first filled chocolate candy, Cream sticks, in 1853.”

Conclusie

Aangezien Oxford bekend staat als een van de beste universiteiten ter wereld nemen wij aan dat dit onderzoek klopt. Derhalve is de onderzochte bewering onjuist. Ook is de bewering die wij aanvankelijk onderzochten gedeeltelijk ontkracht. Fry produceerde reeds in 1853 chocolade met vulling, het gaat hier weliswaar om cream sticks en niet om chocoladerepen, maar het is op z’n minst opmerkelijk dat dit niet wordt vermeld in de audioguide van Chocolate Nation.

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: